Szülő-magzat kapcsolat

Szavak helyett érintés – Hogyan beszélgessünk magzatunkkal?

 

A gyöngéd születés széles körben való elterjedésével mind több szülő ismerte fel, hogy kisbabájukkal való kapcsolatuk és az érte vállalt felelősség nem a születéskor, hanem a fogantatáskor kezdődik.

A kisbabák rejtetten, de nem elzártan növekednek édesanyjuk méhében.A fogantatás pillanatától kapcsolatban vannak az édesanyával és rajta keresztül a külvilággal. Létezésük első pillanatától kezdve hat rájuk mindaz, ami körülöttük, rajtuk kívül történik, s minderre a maguk módján reagálnak. Mindaz, ami ezen a kapcsolaton keresztül jut el hozzájuk, legalább olyan fontos számukra, mint a köldökzsinóron keresztül kapott táplálék. Megfigyelések bizonyítják, hogy a magzati fejlődés nem egyszerűen egy előre meghatározott genetikai program automatikus lefutása, hanem a magzat tapasztalatai és az őt érő érzelmi és fiziológiai hatások meghatározó módon befolyásolják fejlődésének menetét.

A szülők ösztönösen keresnek és teremtenek kapcsolatot babájukkal, amikor megsimogatják az édesanya  gömbölyödő hasát, beszélnek, énekelnek neki, vagy amikor elképzelik, milyen lehet most gyermekük, s milyen lesz majd egykor. Ez a kapcsolat azonban sokféle lehet. Lehet áramló, nyitott, érzékeny, de előfordulhat, hogy akadályozott, aggodalmakkal átitatott, megnyugtatást igénylő.

E spontán, természetes kapcsolat tudatossá tételéhez, kölcsönös kommunikációvá és párbeszéddé alakításához, s ha szükséges, a gyógyításához nyújt segítséget a haptonómia – a szeretetteli kontaktus tudománya. A haptonómiás, vagyis az érintésen és a figyelmen keresztül létrejövő kapcsolatban a “lelki köldökzsinór”, a megérzések, az intuíció és a belső képek kiegészülnek az érzékeléssel és a fizikai kontaktussal.

A haptonómiás kapcsolatban az anya és a baba zárt világa az apa számára is megnyílik – mivel az anya, az apa és a baba egyszerre vesznek benne részt –, s ezáltal megélhetik benne hármuk egységét, családjuk teljességét.

Mindezen túl ebben a tiszteleten és teljes elfogadáson alapuló kontaktusban nem a baba fizikai megjelenéséhez, formájához viszonyulnak a szülők, mint amikor az ultrahangképet nézik, nem is vágyaik és fantáziájuk gyermekéhez, hanem a magzat személyiségével, lényével teremtenek mély és bensőséges kapcsolatot az érintésen keresztül létrehozott közös érzelmi térben.

A haptonómiás szülő-magzat kapcsolat
– segít a szülő-magzat kapcsolat fejlesztésében és tudatosításában,
– segít az anya várandóssággal, szüléssel és a szülést követő időszakkal kapcsolatos aggodalmainak feloldásában,
– segíti az anya és a magzat együttműködését a szülés-születés során, így a szülés lefolyása könnyebb, harmonikusabb lesz,
– jelentős szerepe van a későbbi anya-gyermek és apa-gyermek kapcsolat megalapozásában és a „mi hárman/négyen …” élmény korai megtapasztalásában.

A haptonómiás szülő-magzat kapcsolat egyéni vagy kiscsoportos foglalkozások keretében sajátítható el.

További információ:Pátrovicsné Juhász Krisztina
juhasz.krisztina19@gmail.com
+36 30 955 7884