Mi a haptonómia?

Mi a haptonómia?


A haptonómia a kapcsolat és a meghallgatás művészete. Alapja a tisztelet, a feltétel nélküli elfogadás, a nyitottság és a jelenlét. Ez az érintésen keresztül is kinyilvánított attitűd lehetővé teszi a másik ember számára a teljes biztonság és bizalom megtapasztalását.

A haptonómia a szomatoterápiák körébe tartozik. A szomatoterápia alapja a test emlékezetének megszólítása. A bennünket érő hatások és a velünk történt eseményekre adott reakcióink sajátosan kódolódnak testünkben, s bár sejtjeink megújulnak, de ebben a megújulásban továbbadják a múlt tapasztalatait. Így őrződik meg testünkben fogantatásunk pillanatától egész életünk, így hordozza magában a jelen pillanat történetünk egészét.

Amikor megérintünk valakit, akkor mindezzel kapcsolatba kerülhetünk, gyakran a magzati időkig visszamenően, mert nyitottan hallgató tenyerünkön keresztül, a bizalom és a biztonság légkörében megnyílik számunkra az ő testébe íródott története, személyisége, lényegisége.

A haptonómiás segítségnyújtás alapja a terapeuta és a kliens közötti közös érzelmi tér létrehozása. Ebben a biztonságos közegben megnyílhat a kliens, megszólalhat régóta elfedett, tudattalanban rejtőző szenvedése. A kliens mintegy „átadja”, áthelyezi az érzelmeit, emlékeit a terapeuta által felajánlott térbe. Ezáltal a megkönnyebbül, felszabadul, megéli önmaga teljességét, megerősödik és képes „szembenézni” a múlt fájdalmaival, ami lehetővé teszi, hogy elinduljon a gyógyulás, a változás folyamata.

A HAPTONÓMIA ALKALMAZÁSI TERÜLETEI


A haptopszichoterápia célja, hogy a szorongással, frusztrációval, a kiteljesedettség hiányával küszködő személyeket hozzásegítse ahhoz, hogy rátaláljanak saját belső életerejükre, és ezáltal visszanyerjék lelki egészségüket.A haptopszichoterápia mély, intenzív mégis szelíd módszer, ami többek között az alábbi esetekben nagyhatású:
– az önbizalom és az önelfogadás nehézségei
– az érzelmek megélésével és kifejezésével kapcsolatos problémák
– a közelséggel és a bensőséges kapcsolatok létrehozásával és megtartásával kapcsolatos problémák
– az érintés és az érintés elfogadásának nehézsége esetén
– a beszéd előtt időszak (magzati, születés körüli időszak és az első életévek) problémáinak feldolgozása

A haptoszinézis a testi komfortérzet igyekszik elősegíteni az emberi méltóság teljes tiszteletben tartása révén. A teljesség érzetének helyreállítására törekszik olyan személyeknél, akiknek a testi integritása sérült, valamilyen pszichés trauma vagy betegség következtében.

A szülészeti, terhesgondozási haptonómia a csecsemő első életévében is tovább folytatódik. Célja az apa, az anya és a magzat majd a csecsemő közti kapcsolat és párbeszéd ápolása és támogatása

Jelentkezés és további információ:
Pátrovicsné Juhász Krisztina
juhasz.krisztina@belso-ter.hu
(30) 955 7884