Család születik csoport

CSALÁD SZÜLETIK

sajátélményű csoport
várandós és gyermeket tervező pároknak

Csoportunkat azoknak a gyermeket tervező és várandós pároknak ajánljuk, akik számára fontos, hogy az édesanya és a magzat testi változásain túl megismerjék és megértsék azokat a belső, gyakran láthatatlanul zajló folyamatokat, melyek a várandósságot és a szülést kísérik, s akik szeretnék közös élményekkel gazdagítani a gyermekvárás időszakát.

Tematikus beszélgetések során a gyermekvárás időszakának legtöbbünket foglalkoztató kérdéseit járjuk körbe: Mi befolyásolja, milyen szülők leszünk? Mit tud a magzat, hogyan teremthetünk vele kapcsolatot? Mik az újszülött valós igényei? Beszélgetünk még a testi változásokról, az érintés szerepéről, a szülés és a gyermekágy időszakának lelki folyamatairól, a korai anya-gyermek kapcsolat későbbi jelentőségéről és a párkapcsolatban végbemenő változásokról. Mindvégig a kisbaba testi-lelki jóléte nézőpontjából tekintünk a várandósság, a szülés és születés folyamataira.

Programunkban meghatározó szempont továbbá, hogy a várandósság és a szülés-születés a család minden tagját érinti és megérinti. Megértésre, figyelemre, együttérzésre és támogatásra az apának, a testvéreknek s gyakran a nagyszülőknek is szükségük van, hogy megfelelő/elegendő önbizalommal és magabiztossággal fogadhassák az újszülöttet, hogy ismereteik mellett ösztöneiket is meghallják, s merjenek azok szerint cselekedni.

A beszélgetéseket egyszerű, külföldön már széles körben alkalmazott haptonómiás gyakorlatok egészítik ki, melyek segítségével a szülők közösen teremthetnek bensőséges kapcsolatot a magzatukkal, megtapasztalva így az együttlétet, a családdá válás élményét.

A zárt kiscsoportban (maximum 10 fő) biztonságos, elfogadó, légkörében kimondhatóvá válnak a szokásostól eltérő vélemények, és gondolatok, megoszthatók a belső aggodalmak, melyekre a perinatális kutatások eredményei alapján közösen keresünk válaszokat. Mindez azért is fontos, mert a várandósság, a szülés és a korai szülő-gyermek kapcsolat örömtelibbé és probléma mentesebbé válik a – gyakran félreértéseken alapuló – félelmek feloldásával.

Témáink:
1. Családdá és szülővé válni
2. A várandósság testi-lelki változásai
3. Mit tud a magzat?
4. Szülés és születés
5. Az érintés szerepe a születés előtt és után, s a szülés során
6. A gyermekágyi időszak kérdései és jelentősége
7. A korai szülő-gyermek kapcsolat

A jelentkezőknek részletes tematikát küldünk.

Érdeklődés és jelentkezés a csoportvezetőknél:
Gózon Elisseev Gergely, gergely.gozon@gmail.com, +36 20 5149576
Pátrovicsné Juhász Krisztina, juhasz.krisztina19@gmail.com, +36 30 9557 884

Vélemények a csoportról:
„Visszagondolva nagyon intenzívnek érzem a Veletek megtett utat mind mélységét, mind tempóját tekintve.
A várandósság elején, még mi is ott tartottunk, hogy nagy lista, babaszoba, kiságy, babakocsi és a többi „elengedhetetlen” cucc, ami drága kincsünk megszületéséhez mindenképpen kell.
Aztán jött egyik dolog a másik után, előadások, könyvek, kapcsolat-analízis, a Ti csoportotok pedig mint megkoronázása az útnak, s lett belőle egy hatalmas fordulat. Csupán néhány hét-hónap alatt.
S közben kísért minket a család kikerekedett szeme, billoga, hogy mi megőrültünk, savanyú arcok a visszautasított csodamasinákra s csecsebecsékre, elhalkuló „tanácsadások”, csökkenő kelengyelista, felszabaduló anyagi források, s ezzel arányosan növekvő önbizalom, magabiztosság, és a kettőnk közti összetartozás élménye.
Szívesen gondolok vissza a mély beszélgetéseinkre, melyek mind hozzájárultak, hogy valóban úgy éltük meg lányunk érkezését, ahogyan fent írjátok. „CSALÁD SZÜLETETT”. Csodás szülés-születés élményünk volt, teljesen át tudtam magam adni a szülés élményének, amiben rendkívül hasznos volt a csoport, s persze a kísérő bába rendkívül jelentős személye is.
A következő napok nehézségei is azt hiszem könnyebben megoldódtak, mert bátrabban be tudtuk vonni a családot – nem kis megrökönyödésükre, s ez biztosan a nálatok hallottaknak köszönhető.
Mertük megengedni magunknak, hogy a kisbabánk az anyukájával legyen 24 órán át, mertük elengedni a konvenciókat és a megszokott társadalmi szerepeket, ami a háztartási munkákat és az egzisztenciális követelményeket illeti. Azt hiszem a nagymamák intelligenciájának köszönhető, hogy elfogadták kívánságainkat – még ha dohogva is –, és hajlandóak voltak segítő kezet nyújtani nekünk. Bár azt hiszem ez azért is ment, mert sikerült ezt jól lekommunikálnunk, akár ok-okozati összefüggéseket is megvilágítva előttük. (Na, ez nekem nehezen ment szülés után, lévén, hogy hetekre kikapcsolt a bal agyféltekém.
S hogy mind ez mennyire megérte, azt a nyugodt, nem ijedős, jól fejlődő kislányunk mellett az ébredező családi összetartozás élménye is bizonyítja. Sosem gondoltuk volna, hogy a mi gyermekünk hozza elő ezeket a tágabb családban is. Mintha valami teljesen új fejezet kezdődne nálunk ebben a rohanó, szeparált világban.
Szívemből örülök, hogy megtaláltunk titeket és hogy mi is nyitottakká váltunk s elkezdtük átírni a családi mintáinkat, többek között a Ti segítségetekkel.
Remélem minél több család születik nálatok, mert változás nélkül, egymás nélkül nem megy.”
Szíj család

 

“Nehéz szavakba önteni, amit kaptunk Krisztitől és Gergőtől és attól a pártól, akivel közösen részt vettünk a Család születik programban. Pszichológus vagyok, és sokat tanultam a szülésről és a születésről is, azonban itt a legtöbbet. A csoportokon elméleti ismereteket hallottunk, és sok-sok praktikus dolgot, hogy hogyan kell felkészülni a szülésre és a születésre. Nem félek attól, hogy ha most leírom az egyik legérdekesebb élményemet, akkor azt más nem élheti át, ha elolvasta, mert azt a tréning során sajátélményként lehet csak átélni. Az élményem a következő: a születésre várva rengeteg gyermekkori élmény jön elő. Ez velem is így történt, a kora gyermekkori élmények viharosan, felvillanva vagy csak derengve jöttek elő, azonban, hogy az mit jelent, hogy ebben mi az igazi küldetés, arra a tréning világított rá. Ilyen élményem volt az is, hogy mennyire kellemes a feleségemmel közösen részt venni egy ilyen programban, hogy ki tudok nyílni előtte is, vele is, vele együtt is, és valóban kiegészítjük egymást.
Nagyszerű volt az is, hogy a gyerek érkezése felett érzett örömünket meg tudtuk osztani, és nem találkoztunk olyan cinikus közeggel, amit sajnos a munkahelyen és néha a barátok körében is lehet tapasztalni. Sok ismerős inkább csak a maga gondjával kapcsolatban és a saját szemszögéből próbált minket támogatni az utunkon, és jellemzően tanácsokat osztogattak, amiből én inkább csak azt olvastam ki, hogy nekik maguknak milyen bajuk van. Ennek pont az ellentéte történt a csoporton: néhány kérdésre a feleségemmel közösen találtuk meg a választ, másokra meg úgy, hogy megosztottuk másokkal.
Fontos az is, hogy férfiként merjünk beszélni a felmerülő kérdésekről és férfiként éljük meg a várandósságot. Ezt nem lehet megtenni viccelődve, poénkodva, cinikusan avagy sörözgetve. Ezért ajánlom minden leendő apának, aki azt tartja magáról, hogy felelős ember, hogy látogasson el erre a csoportra.” Fliegauf Gergely

 

„A kezdetektől nagy hangsúlyt fektettem arra, hogy a várandósság ne pusztán a testi-fizikai, hanem legalább annyira a lelki felkészülésről, ráhangolódásról is szóljon.
A könyvesboltok polcain számtalan kismamáknak szóló kiadvány sorakozik, mindenki kedvére és szemléletének megfelelően válogathat a gyakorlatiasabb és az “elvontabb”, spirituálisabb könyvek között. Van azonban a várandósságnak egy szegmense, amivel szinte alig, vagy csak nagyon gyakorlatias szempontból foglalkoznak a könyvek. Nem más ez, mint a párkapcsolat, vagy többedik gyermeknél a család átstrukturálódása. Pedig ez a folyamat törvényszerűen végbemegy, miközben az embert számtalan kimondott, vagy épp megfogalmazni is félt kérdés, kétely, félelem gyötri. A vezetők szakmai felkészültsége és a program felépítése segít megfogalmazni, kimondani ezeket a sokszor a tudatalattiban munkáló kérdéseket és mindenkinek segít megtalálni a válaszhoz vezető utat.
Fantasztikus élmény volt számomra, hogy ezt az utat a férjemmel közösen jártuk be. A foglalkozásokon rengeteget tapasztaltunk és tanultunk meg magunkról, egymásról, a kapcsolatunkról és nem utolsó sorban a kisbabánkról. Olyan mankót kaptunk itt, amelyre még biztosan hosszú ideig fogunk támaszkodni. És olyan élményekben volt részünk, olyan technikákat sajátítottunk el, amelyekből még sokáig fogunk táplálkozni. Nagyon örülök, hogy hetente pár órát közösen fordítottunk a felkészülésre, a szülővé válásra.”  Aros Anita

„Nagyon hálásak vagyunk Krisztának és Gergőnek, hogy ezt a csoportot létrehozták. Nélkülük sok mindennel csak felszínen találkoztunk volna. Tudatosult bennünk – talán még időben – a szülővé válásunk folyamata. Legalább ebben a néhány órában tényleg csak magunkkal és a születendő gyermekünkkel foglalkoztunk – egyébként nem biztos, hogy szántunk volna erre időt, amit természetesen később sajnáltunk volna. Rádöbbentünk, hogy mennyire fontos az a környezet, ahova a baba érkezik – és itt most nem a babaszoba berendezésére gondoltunk. Tudatosan végiggondolhattuk, hogy milyen gyökereink vannak és ezek mit jelentenek a Babánknak. Úgy éreztük, egymáshoz is közelebb kerültünk azáltal, hogy csak mi és a Babánk volt a fontos.
De bármit leírhatnánk… talán a legfontosabb, hogy Emberek között beszélhettünk őszintén a bennünk kavargó gondolatokról, érzésekről, mint egy családban, ahol biztonságosan és szeretettel tartanak, körülölelnek.
Köszönjük! Csikós Gabriella és Hetey Péter

„Mi úgy jöttünk el a “Család születik”-re, hogy már a második gyermekünket vártuk. Borkát másfél évesen először hagytuk a nagyszülőkre, hogy péntek esténként ott tudjunk lenni Veletek. Többek között azért volt nagyon jó, mert így néhány órát sikerült csak a Szabolcsra koncentrálnunk. (Amikor Borkát vártuk, akkor még nem volt ez a tanfolyam. Akkor a kórház által szervezett felkészítőn vettünk részt, ami kizárólag a “technikai” részekre koncentrált.) A különböző gyakorlatok egymásra hangoltak minket. Mindig feltöltődve indultunk el hazafelé. A beszélgetésekkor sok olyan kérdés is felmerült, amire magunktól nem gondoltunk volna. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk ezt a néhány alkalmat, aki szeretne tudatosan felkészülni testileg és lelkileg is arra a nagy változásra, ami egy újszülött családba csöppenése jelent.” Muhi András  és Magdi